Acorar
1. Cerca informació sobre Acorar (contingut, actor (vida), temàtica...). També n'has de penjar imatges.
2. Has anat mai a matances? Si és que sí, explica'n la teva experiència, si és que no, cerca informació sobre aquesta activitat de la cultura popular mallorquina.
1. Cerca informació sobre Acorar (contingut, actor (vida), temàtica...). També n'has de penjar imatges.
Contingut
costums mallorquins xerrant de les matances.
Actor Toni Gomila
Va néixer a Manacor l'any 1973. Va començar a fer teatre
l'any 1989 amb el grup de teatre Els Capsigranys. Va fundar
Aranyes Teatre el 1992. Va formar part del grup infantil que
es deia Paperins (1991-1997) i del grup Spaghetti (1997-
1999). Ha actuat en moltes obres: Sopar de noces (1998),
La casa en obres (1999), Domos (1999), Memories d'un
reclam (2003)... Va fundar Produccions de Ferro al 1998. A
perticipat en moltes telenoveles de IB3 (Llàgrima de sang...).
Historia del teatre a Manacor. Pag 125-127. Ed: Món de
llibres 2012.
Temàtica
La Matança del porc
La Matança del porc
2. Has anat mai a matances? Si és que sí, explica'n la teva
experiència, si és que no, cerca informació sobre aquesta activitat de
la cultura popular mallorquina.
No .
La matança
La matança del porc a Catalunya,
matances a les Illes Balears o mataporc al País Valencià és l'activitat
d'escorxar els porcs domèstics. En molts països europeus és una
activitat econòmica important i necessària per a l'obtenció de la carn
del porc així com dels embotits.
En les zones rurals de moltes cultures la matança del porc
constitueix també l'ocasió de fer festa, acompanyada amb celebracions i
danses. Entre els països on aquesta tradició és més arrelada cal
destacar Croàcia i Sèrbia, on es coneix amb els noms de kolinje, prašćina, svinjokolj, svinjokolja o svinjokolje, Hongria (disznóvágás), la República Txeca (zabijačka), Eslovàquia (zabíjačka), Itàlia (maialata), Eslovènia (koline), Espanya (matanza) i Portugal (matança), així com Grècia, Romania i Moldàvia.
Tradicionalment la millor època per fer
la matança era l'hivern quan calia carn fresca per les celebracions de
Nadal
i quan les activitats a les granges es veien molt reduïdes havent
passat ja l'època de les collites. Normalment, quan les condicions de
vida de les societats europees eren més espartanes, aquesta era l'única
època de l'any en què la gent podia menjar porcions relativament grans
de carn.
Països Catalans
La matança del porc era una activitat
tradicional a la Catalunya rural, al País Valencià i a les Illes
Balears. En molts llocs l'11 de novembre, dia de Sant Martí, era un dels
dies preferits per la matança.
En aquesta època tothom a la granja, mas o alqueria
prenia part a l'activitat. Normalment eren els homes els que mataven i
tallaven els animals i les dones (matanceres) les que posteriorment
preparaven els diversos productes. Aquests darrers es dividien entre els
es que calia menjar aviat, i els que eren per conservar per a consumir
durant la resta de l'any com els embotits o els fumats.
La matança del porc és una experiència molt arrelada en la cultura
catalana. Es troba en perill d'extinció a causa de certes normes
sanitàries molt estrictes de la Comunitat Europea,
així com de l'actitud intransigent de certs sectors del públic. Aquests
darrers veuen crueltat i manca de sensibilitat en l'acte i no veuen
perquè s'ha de celebrar. Cal recordar que l'actual Llei de Protecció
dels Animals de Catalunya, prohibeix expressament matar l'animal en
públic.
Tot i això encara es continua celebrant
la matança del porc a la Cellera de Ter (la Selva), Vall-de-roures
(Matarranya), i a Passanant i Belltall, Artesa de Segre,
La Llacuna, Rocafort de Vallbona i Sarrià de Ter, Serra (Camp de
Túria) entre altres llocs. A Cambrils es celebra com a part de les
Festes d'Hivern però sense mort ni gairebé manipulació de carn.
Actualment que es troben tot tipus d'aliments a totes les èpoques de
l'any, cal fer un esforç per comprendre la importància de la matança en
el passat. Cal tenir present però que la carn provinent de la
tradicional festivitat de la matança era l'única carn que moltes llars
rurals menjaven en el transcurs de l'any, ja que llavors no hi havien
carnisseries.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada